dilluns, 24 d’octubre del 2011

PROTEGIM EL CANAL DE LA INFANTA!



DARRERES NOTICIES SOBRE LA REIVINDICACIÓ

Dimecres, 19 de octubre de 2011

Comencen les prospeccions al Canal de la Infanta per determinar el valor històric. Patrimoni de la Generalitat emetrà un informe.

El Consorci per a la Reforma de la Granvia ha iniciat avui les prospeccions de terreny que han de determinar si les restes del Canal de la Infanta que hi a la zona de l’antiga caserna de la Remunta tenen prou valor històric i patrimonial.

Fer aquesta prospecció és una de les principals reivindicacions de la plataforma ciutadana Protegim el Canal de la Infanta, que reclama fer compatible el projecte urbanístic de la Remunta amb la conservació d’una canalització que, en el seu moment, a començaments del segle XIX, va ser cabdal per al sanejament i per al creixement agrícola de la ciutat, des del Samontà a la Marina.

Dels treballs de prospecció s’encarrega una empresa especialitzada en tasques arqueològiques i consisteixen en retirar la terra que cobreix el canal per poder fer una avaluació tècnica, tant del canal com del pont. Francesc Xavier Menéndez, cap de la secció municipal de Patrimoni, ha explicat que els tècnics de l’Ajuntament supervisaran que les grues que faran aquests treballs no malmetin les restes d’aquesta infraestructura històrica.

Un cop finalitzada la prospecció seran els serveis d’arqueologia de la Generalitat els encarregats de fer un informe avaluant el valor de les restes però, segons afirma Menéndez, “la decisió de què fer per conservar aquest tram del Canal de la Infanta serà enterament municipal”.

Per tant, i segons el dictamen de la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, el planejament urbanístic de la Remunta es podria modificar per garantir la preservació d’aquesta infraestructura històrica.

Els treballs per determinar el valor patrimonial del Canal de la Infanta a la zona de la Remunta han estat adjudicats per 40.000 euros.

Per la seva banda, Ireneu Castillo, representant de la plataforma Protegim el Canal de la Infanta, confia que les prospeccions refermaran plenament el valor històric del Canal de la Infanta. La plataforma iniciarà aquest diumenge les visites guiades per donar-lo a conèixer a la ciutadania.

21. 10. 2011

Ja han desenterrat la part del canal de la caserna de la Remunta i han trobat elements del segle XIX. A les següents imatges podeu veure el poc que queda de canal a la nostra ciutat.


21. 10. 2011

Caminada pel Canal de la Infanta

Diumenge, 23 d’octubre, a partir de les 10 hores, es realitza una caminada per les restes del Canal de la Infanta.

El punt de sortida és l’estació de Metro de Rambla Just Oliveras. El recorregut resseguirà l'antic traçat fins el parc de Can Mercader, a Cornellà. Es visitaran i comentaran les restes que encara queden del canal de la Infanta a cavall d'aquests dos municipis.

L’activitat l’ha organitzat la plataforma ‘Salvem el Canal de la Infanta’ que reivindica que es recuperin les restes d’aquesta infraestructura que encara existeixen a la ciutat. El Canal de la Infanta va tenir una gran importància a la ciutat com a motor econòmic.

24. 10. 2011

Dimarts es donaran a conèixer els resultats de l'estudi arqueològic del Canal de la Infanta.

Ja es troba al descobert part d'aquesta antiga infraestructura.

Els treballs arqueològics per deixar al descobert l’antic traçat del Canal de la Infanta a L’Hospitalet estan a punt de finalitzar. Dimarts, l’Ajuntament donarà a conèixer a la plataforma en defensa d’aquesta infraestructura els resultats de l’estudi.

El passat divendres, el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Francesc Josep Belver, i el regidor de Cultura, Jaume Graells, van visitar els treballs d’excavació arqueològica del Canal de la Infanta.

El que ha deixat a la vista l’excavació és que una part de la canalització va ser coberta per formigó l’any 1929 amagant l’estructura original del segle XIX. Una altra part, però, la que se situa a sota d’un pont, a la zona de la Remunta, conserva encara el paviment original.

Segons Jaume Graells, és aquesta part original del segle XIX la que podria tenir més interès de caire històric per ser conservada. De tota manera, fins que no finalitzi tota l’excavació no es pot fer una anàlisi de l’interès arqueològic del Canal de la Infanta.

Està previst que dimarts, representants de l’Ajuntament es reuneixin amb la Plataforma en Defensa del Canal de la Infanta per donar a conèixer els resultats de l’estudi.

La història del Canal

El Canal del Infanta el va inaugurar la infanta Lluïsa Carlota l'any 1819, d'aquí el seu nom. El canal tenia uns 17 quilòmetres, començava a Molins de Rei, passava per diverses poblacions del Baix Llobregat, entre elles L'Hospitalet, i finalitzava a Montjuïc on l'aigua anava parar al mar.

Es va convertir en una infraestructura cabdal per a l’economia de la ciutat perquè va afavorir una agricultura més productiva i perquè també va tenir utilitat per a la indústria.

Va ser per aquests motius que un grup de ciutadans es van constituir en plataforma per reivindicar el manteniment del que encara queda del canal. La plataforma va néixer perquè aquesta part del canal està afectada per l’ARE de la Remunta i podria desaparèixer.

Després de diverses reunions amb representants municipals, la plataforma va aconseguir que es faci una excavació arqueològica per descobrir si les restes del canal tenen interès històric i cal mantenir-les.

Paral•lelament, la plataforma ha seguit amb les accions per donar a conèixer el Canal i el seu valor. El passat diumenge va realitzar una visita al traçat del Canal per L’Hospitalet i Cornellà al que van assistir unes 40 persones.

La Plataforma en defensa del Canal de la Infanta té un grup molt actiu a Facebook que ja ha aconseguit més de 800 adhesions.






≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈Ħ≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada