dilluns, 12 de desembre del 2011

NOTICIES SOBRE “PROTEGIM EL CANAL DE LA INFANTA”



Notícia del Canal a Digital-LH.

La plataforma ‘Protegim el canal de la Infanta' presenta una instància a l'Ajuntament

Demana la preservació de totes les restes que s'han trobat de l'antic canal

La plataforma ‘Protegim el Canal de la Infanta!’ ha presentat una instància a l’Ajuntament en la qual demana la preservació de totes les restes arqueològiques d’aquesta infraestructura que s’han trobat en les prospeccions arqueològiques. La plataforma considera que aquestes restes tenen un gran valor patrimonial.

En les últimes setmanes, una empresa especialitzada ha fet uns treballs de prospecció sobre diversos trams del Canal de la Infanta al seu pas per L’Hospitalet. Aquests treballs, encarregats pel Consorci per a la Reforma de la Granvia -propietari dels terrenys de la zona de la Remunta, on es trobava el canal- s’hauran de concretar ara en un informe que hauran de presentar els tècnics municipals de patrimoni.

Ireneu Castillo, portaveu de ‘Protegim el Canal de la Infanta!, ha assenyalat que els fonaments del pont de al Remunta que s’han trobat durant les prospeccions són els originaris, de l’any 1819, i altres trams també datarien del segle XIX i de les primeres dècades del XX.

Segons Castillo, l’Ajuntament s’haurien de preservar les restes d’aquesta infraestructura, una canalització, que va ser cabdal per entendre el desenvolupament econòmic de L’Hospitalet.

Ireneu Castillo ha fet una crida al teixit associatiu i als ciutadans particulars perquè secundin aquesta acció i realitzin també instàncies. De fet, diverses entitats relacionades amb la plataforma ja han previst fer-ho.

D'altra banda, l'1 de desembre es va presentar al registre del Parlament, per part del grup d'ERC, una proposta de resolució per a que el Parlament de Catalunya declari Bé Cultural d'Interès Nacional la totalitat del Canal de la Infanta.

A la darrera reunió de la plataforma també es va aprovar participar a la Fira d’entitats del Centre i Sant Josep, a l’espai del Centre d’Estudis de L’H, per tal de donar informació als ciutadans. De la mateixa manera, la plataforma ‘Protegim el Canal de la Infanta!’, que manté un grup en la xarxa social Facebook on van incorporant tota la informació sobre el canal i la seva protecció, té previst organitzar pròximament noves visites guiades a trams del canal, en aquesta ocasió als trams de Sant Josep i Santa Eulàlia.

La història del Canal

El Canal del Infanta el va inaugurar la infanta Lluïsa Carlota l'any 1819, d'aquí el seu nom. El canal tenia uns 17 quilòmetres, començava a Molins de Rei, passava per diverses poblacions del Baix Llobregat, entre elles L'Hospitalet, i finalitzava a Montjuïc on l'aigua anava parar al mar.

Es va convertir en una infraestructura cabdal per a l’economia de la ciutat perquè va afavorir una agricultura més productiva i perquè també va tenir utilitat per a la indústria.

Va ser per aquests motius que un grup de ciutadans es van constituir en plataforma per reivindicar el manteniment del que encara queda del canal. La plataforma va néixer perquè aquesta part del canal està afectada per l’ARE de la Remunta i podria desaparèixer.

Després de diverses reunions amb representants municipals, la plataforma va aconseguir que es fes una excavació arqueològica per descobrir si les restes del canal tenen interès històric i cal mantenir-les.

Noticias agencias

L'Hospitalet pide la preservación de los restos del Canal de la Infanta

12-12-2011 / 11:20 h

L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), 12 dic (EFE).- La plataforma ciudadana "Protegim el Canal de la Infanta" ha presentado una instancia al Ayuntamiento de L'Hospitalet para que preserve todos los restos que se han encontrado del antiguo canal, según han informado fuentes municipales.

El Canal de la Infanta data de principios del siglo XIX y era una infraestructura que servía para abastecer de agua a parte de la comarca del Baix Llobregat y las ciudades de Barcelona y L'Hospitalet.

Las obras para la reforma de la zona de la Remunta dejaron al descubierto parte de la construcción, que la plataforma considera que son de un gran valor patrimonial.

Fuentes de la entidad aseguran que los restos que se han encontrado son los originarios, del año 1819, y de otros tramos que datan también del siglo XIX y de las primeras décadas del XX.

Desde la plataforma ciudadana defienden la conservación de los restos de esta infraestructura, que aseguran fue "fundamental para entender el desarrollo económico de la ciudad".

Los miembros de la plataforma "Protegim el canal de la Infanta" han pedido a los ciudadanos que hagan llegar, de manera individual, sus instancias al Ayuntamiento para que se preserven los restos. EFE
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈Ħ≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada